Articol

Ventilație rezidențială cu recuperare de căldură – beneficii pentru sănătate

În medie, oamenii petrec aproximativ 90% din timpul lor la interior. Întrucât majoritatea activităților zilnice au loc în interior, atmosfera din spațiile închise are un impact major asupra sănătății și siguranței majorității populației. Poluarea aerului din interior poate avea, de fapt, efecte mai dăunătoare asupra sănătății decât poluarea aerului din exterior prin prisma expunerii mai îndelungate. Siguranța și confortul sunt unele din cele mai importante nevoi ale vieții noastre de zi cu zi.

Cu ventilația HomeVent® Comfort, aerul proaspăt filtrat este încălzit și umidificat în conformitate cu cerințele energetice din aerul extras. În consecință, locuitorii se pot asigura că aerul pe care îl respiră în casele lor este întotdeauna curat, fără polen și conține nivelul ideal de umiditate. Toate unitățile de ventilație HomeVent confort economisesc mai multă energie decât folosesc și asigură un climat confortabil constant în casă.

  • Ajută la protejarea sănătății respiratorii și la prevenirea astmului

Umezeala, mucegaiul pot contribui la dezvoltarea astmului și a altor afecțiuni respiratorii. Condițiile umede pot forma, de asemenea, un mediu perfect pentru supraviețuirea și înmulțirea acarienilor. Cand acarienii din praf intră în contact cu pielea și sistemul respirator, pot provoca eczeme, prurit și probleme de respirație. O ventilație bună poate ajuta la prevenirea acestor probleme în timp ce furnizează locuitorilor casei aer curat.

  • Ventilația ajută la reducerea condensului

Condensul se produce când aerul umed este răcit rapid și nu mai poate menține toata umiditatea sub formă de vapori de apă. Umiditatea migrează la cea mai rece suprafață disponibilă și se condensează, formând picături de apă pe ferestre, pereți sau alte suprafețe. Daca umiditatea din interiorul casei nu este controlată de-a lungul timpului, aceasta poate duce la decojirea tapetului, formarea mucegaiului și chiar deteriorarea obiectelor din lemn. O ventilație eficientă ajută la reglarea temperaturii și la controlul nivelului de umiditate.

ventilatie rezidentiala Hoval

Sistemul de ventilație HomeVent®Comfort evacuează într-un mod foarte silențios aerul uzat din interiorul casei și furnizează constant aer proaspăt, filtrat. Atunci când este necesar, căldura și umiditatea din aerul interior nu sunt pierdute, ci sunt transferate aerului proaspat printr-un schimbător de căldură rotativ. Conceptul de funcționare brevetat al sistemului de ventilație HomeVent® îmbunătățeste semnificativ echilibrul energetic al fiecărei clădiri. Prin recuperarea energiei termice existente în umiditate, seria HomeVent® atinge un randament de recuperare a căldurii de până la 130%, în timp ce sistemele convenționale ating un maximum de 90%.

Cu recuperarea căldurii și a umidității, unitățile HomeVent® nu mai au nevoie de protecție anti-îngheț, eliminând necesitatea de preîncălzire electrică intensă. În plus, în timpul iernii, aerul ambiental devine uscat. Aerul uscat nu este doar neplăcut – ci oferă, de asemenea, condițiile ideale pentru virusul gripal. Cu un nivel ridicat de recuperare a umidității (până la 90%), ventilația Hoval HomeVent® asigură o reducere semnificativă a riscului de apariție a gripei.

Aerul foarte uscat poate provoca deteriorarea parchetului și a elementelor din lemn. Plantele din casă sunt, de asemenea, afectate atunci când aerul este foarte uscat, ofilindu-se.

 

Noul HomeVent este dotat cu senzori VOC (compuși organici volatili), astfel încât, atunci când sunt detectate concentrații prea mari, sistemul își ajustează automat intensitatea ventilației pentru a îi elimina și a asigura aer proaspăt sănătos locuitorilor.

 

Scientific Committee on Health and Environmental Risks (SCHER) a declarat că ar putea exista până la 900 de substanțe chimice cu care noi conviețuim zi de zi fără să fim conștienți de acest lucru. De fapt, potrivit Agenției de Protecție a Mediului, aerul din interiorul spațiilor publice ar putea fi, de fapt, cu până la 70% mai poluat decât aerul din exteriorul acestora!

Ce spun studiile?

În Finlanda, daunele produse de umiditatea excesivă și de ventilația necorespunzătoare  sunt cele mai frecvente probleme, deoarece acestea sunt raportate în mai mult de 50% din clădirile școlare.

Kielb și colab. (2018) au constatat că unul sau mai multe simptome negative raportate de către profesori și elevi erau, cel mai puternic, asociate cu depunerile de praf, cu mucegaiul și mirosurile râncede sau de vopsea. Simptomele sindromului de “clădire bolnavă“ (SBS) au fost asociate cu perceperea aerului ca fiind: uscat, încărcat și a prezenței electricității statice. Mai mult, percepțiile profesorilor privind simptomele neurofiziologice, de exemplu, cefaleea, oboseala și dificultățile de concentrare, au crescut semnificativ cu fiecare creștere de 100 ppm a concentrațiilor maxime de CO2 în clasă.

Conform studiilor epidemiologice, în general, volumele mai mari de ventilație (până la 25-40 L / s pe persoană) reduc efectele negative resimțite asupra sănătății și, cu rate de ventilație minime (peste 6-7 L / s) acutizarea unor simptome poate fi evitată.

O rata redusa de ventilație a fost asociată cu risc crescut de obstrucție bronșică, atunci când locuințele aveau probleme legate de umiditate și VOC – compuși organici volatili (Øie et al., 1999). Studiile arată că, după instalarea de sisteme de ventilație rezidențiala mecanică cu recuperare de căldură, s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a  funcțiilor pulmonare (Wright et al., 2009; Xu et al., 2010).

În ansamblu, 11 din cele 20 de studii ale lui Carrer et al. (2015) au prezentat o îmbunătățire semnificativă statistic a stării de sănătate în raport cu ventilația rezidențială și cu concentrații mai scăzute de CO2, rezultate în urma utilizării unor astfel de echipamente.

Două studii au arătat că o ventilație deficitară duce la creșterea riscurilor pentru sănătate din cauza mucegaiului, a umezelii, a fumului de tutun din mediu sau a altor compuși alergeni prezenți la interior.

În șapte din cele opt studii de intervenție, efectele asupra sănătății locuitorilor au fost evaluate înainte și după adăugarea unui sistem de ventilație rezidențială. Trei dintre studiile de intervenție au fost concepute special pentru a determina dacă adăugarea ventilației rezidentiale în casele din Regatul Unit ar îmbunătăți starea de sănătate a astmaticilor sensibili la alergeni, prin reducerea umidității interioare și a acarienilor. În unul din cele trei studii, a existat o îmbunătățire semnificativă statistic pentru asmatici, pentru cel puțin un indicator, ulterior introducerii ventilației rezidențiale.


830 views

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail