Articol

Un sat de munte devine un punct de referință pentru ecologie

Brand, un sat de 700 de persoane din Vorarlberg, Austria, a ajuns pe primele pagini datorită noii sale școli și clădirii multifuncționale, care este în prezent cea mai ecologică construcție publică din provincie. Municipalitatea încearcă să furnizeze tuturor clădirilor comunale propria sursă de energie electrică și să le echipeze cu sisteme bazate pe pompe de căldură. Aici intră în scenă Hoval.

Care sunt componentele acestei construcții noi?

Arhitectul, Christian Zottele, spune că a folosit „forme foarte simple” prin poziționarea a șase părți din lemn masiv pe o bază de beton. Piesele sunt complet deconectate între ele atât static, cât și acustic; însă, ca unitate exterioară, ele formează noua „inimă” a municipiului Brand.

Camere pentru copii, muzică și coruri

Mai mult de 20 de copii frecventează acum școala primară și aproape la fel de mulți participă la grădiniță. Clădirea găzduiește, de asemenea, un grup de joacă și o cantină școlară. În plus, o școală de muzică operează în incintă, iar o mulțime de coruri folosesc facilitățile ca spațiu de repetiție.

Locuitorii satului i-au dat propriul nume clădirii moderne – care împărtășește în același timp legăturile cu metodele tradiționale de construcție a văii. Denumirea „Zemmako” este un termen în dialectul lor care se corelează cu verbul german „zusammenkommen” care se traduce aproximativ ca „venind împreună”.

Această clădire este de trei ori mai silențioasă decât clădirile convenționale

Prin modelarea simplă și tehnologia sa acustică sofisticată, clădirea este liniștită, ceea ce este esențial în mediile de învățare ale copiilor.

Liniștea se datorează și materialelor de construcție utilizate; toate acestea sunt netratate și, prin urmare, sunt, de asemenea, complet reciclabile. Clădirea „Zemmako” din Brand este, prin urmare, construcția noua cea mai ecologică din Vorarlberg de până în prezent: realizează 976 de puncte ecologice din maxim 1000.

Municipalitatea Brand abordează ecologia cu toată seriozitatea. Autoritatea locală și-a comandat propria hidrocentrală pentru a genera energie electrică și își urmărește viziunea de a furniza toate clădirile și facilitățile publice, cum ar fi iluminatul stradal, cu propria sa sursă de energie electrică.

Toate drumurile duc catre…o pompa de caldura

Pompa de caldura Thermalia twin

Răspunsul a fost, prin urmare, evident – în loc să furnizeze clădirea cu căldură prin intermediul unui sistem de încălzire cu biomasă, de exemplu, autoritatea locală a optat pentru utilizarea unei pompe de caldura compacte ce economisește spațiu important. Nouă sonde, care ating fiecare o adâncime de 100 m, furnizează energia pentru generarea de căldură.

 „Datele sale despre performanță nu numai că arată bine în catalog, ci sunt, de asemenea realizate cu succes”, spune Michael Domig, primarul și inginerul pentru încălzire. Avand in vedere faptul că poate monitoriza sistemul online prin TopTronic®, se simte protejat împotriva defecțiunilor.

Cladirea nouă economisește resurse importante

Satul Brand ar fi putut, de asemenea, să renoveze cele două clădiri separate care au existat înainte: școala primară și grădinița. Școala primară, construită în 1951, a consumat 4000 de litri de ulei industrial, iar sistemul de încălzire electrică al grădiniței, construit în 1979, a dus la costuri anuale de peste 10.000 de euro.

Comparativ cu lucrările de renovare, noua clădire – care oferă, de asemenea, mai mult spațiu și pentru alte scopuri – a fost cu doar 10% mai scumpă. În schimb, costurile de operare sunt acum mai mici: cu ajutorul pompei de căldură Hoval Thermalia® twin (42), casa pasivă necesită o putere termică de doar 13 kWh / (m2 EBFa), confirmată de contorul clădirii municipale. Cheltuielile anuale de încălzire se ridică acum la numai 1500 EUR.

Pompa de caldura Thermalia® este disponibila intr-o gama completa avand clasa de eficienta energetica A++ sau A+++, pentru case unifamiliale, case multi-familiale sau cladiri comerciale. In versiunea standard, echipamentele au temperatura pe tur de 60 – 62 ° C, iar in versiunea H au pana la 67 ° C. Gama de puteri variaza in functie de fiecare model de la 5,8 la 181,1 kW. Toate modelele sunt disponibile cu functie de racire pasiva. Doua trepte de putere determina o functionare optima, eficienta ridicata si durata mare de viata.

1169 views

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − seven =

I accept the Privacy Policy

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail