Articol

Fabrici, depozite, hypermarketuri si alte spatii mari – o provocare continua pentru sistemele de climatizare

Sistemele de climatizare supermarket

 

Sistemele de climatizare au ca scop crearea unui climat confortabil in spatiile inalte, dar este esential si sa minimizeze consumul de energie. Exista doua teorii diferite referitoare la problemele echipamentelor ce deservesc spatiile largi. Prima este desigur cauzata de marimea spatiului, sistemele conventionale fiind destinate unor spatii mai mici. A doua problema vine cu specificul si varietatea spatiului in cauza. Un hipermarket va avea intotdeauna alte cerinte de la sistemul de climatizare decat un depozit de medicamente, un spatiu expozitional prezinta alte nevoi decat o hala de productie. In completare, destinatia initiala a spatiului se poate schimba de mai multe ori pe toata durata existentei. Unde se produc azi suruburi poate in viitor se vor desfasura activitati culturale. Producatorii echipamentelor de climatizare incearca sa satisfaca toate aceste nevoi.

Optiuni pentru sistemele de climatizare. Centralizat sau descentralizat?

In faza alegerii solutiei este foarte important sa supunem atentiei diferentele dintre sistemele de climatizare. Exista optiunea pentru sistem centralizat si optiunea pentru sistem descentralizat. Solutia centralizata implica tratarea aerului cu un singur echipament cu dimensiuni mari si distributia lui prin tubulatura. Sistemul descentralizat  presupune instalarea mai multor unitati independente in interiorul spatiului de climatizat. La inceput sistemul de ventilatie descentralizat se folosea in mare masura doar in spatiile industriale dar mai apoi datorita tehnologiei din ce in ce mai avansate acesta se foloseste si in showroom-uri, supermarketuri si in alte spatii cu comfort sporit.

Exemplu: exhaustarea aerului cu vapori de ulei

Un alt motiv solid ce vine in sprijinul  alegerii sistemului descentralizat este adaptabilitatea excelenta a unitatilor. De exemplu in industrie apar mereu probleme datorate contaminarii aerului cu vapori de ulei. Extragerea uleiului din aerul evacuat este de obicei insuficienta in cazul echipamentelor standard, iar durata de viata a filtrelor este mult diminuata. Folosind solutii nepotrivite, uleiul va curge din echipament in spatiul de lucru sau va fi evacuat odata cu aerul. In aceasta situatie echipamentele vor devenii foarte murdare. Pentru a rezolva aceasta problema Hoval vine cu o solutie: unitatea standard este echipata cu filtre in 2 stadii, partile expuse sunt protejate si acoperite iar etansarile sunt inlocuite cu materiale rezistente la ulei. Ce se intampla cu uleiul? Uleiul condensat va fi filtrat si separat in interiorul echipamentului si evacuat prin drenajul prevazut.

O atmosfera placuta ajuta vanzarile

Sistemele de climatizare trebuie sa tina cont de cerintele particularizate din fiecare spatiu. Clientii din spatiile comerciale sau supermarketuri sunt deranjati de curentii mari de aer sau de zgomotul excesiv, provenite de la echipamentele de ventilatie in timpul cumparaturilor. Cu o izolatie fonica speciala a echipamentelor, Hoval garanteaza reducerea zgomotului. Deasemenea viteza aerului este controlata. Distributia aerului se face automat intre vertical si orizontal la diferite temperaturi de lucru fara a crea discomfort. Astfel clientii vor petrece un timp mai indelungat si mai placut in magazin.

Ganditi-va de la inceput la montaj si mentenanta.

Mentenanta echipament ventilatie
Lucrarile de mentenanta in cazul sistemului descentralizat se pot realiza chiar in timpul orelor de lucru

Durata si modul de instalare impreuna cu asigurarea mentenantei trebuie avuta in vedere de la inceput. Intreruperi sau perturbari ale activitati de baza din incinta nu sunt dorite. Acesta este inca un motiv pentru a alege sistemul descentralizat cu montaj pe acoperis. Prin instalarea  sistemului de ventilatie pe acoperis, nu se ocupa spatiu de lucru marindu-se astfel suprafata utila rezervata activitatii principale. Instalarea este simpla si rapida. In spatiile cu mai multe unitati, pentru schimbarea filtrelor sau alte interventii, se opreste numai echipamentul in cauza, celelalte unitati functionand in continuare pentru asigurarea coditiilor de lucru necesare. Flexibilitatea este garantata pe toata durata de viata a cladirii: fiecare unitate deserveste un spatiu desemnat. Astfel in interiorul unui spatiu larg putem intalni cerinte diferite:  tip de functionare diferit (aer proaspat / recirculare), temperatura interioara si durata de functionare. Un alt atu in cazul sistemului descentralizat pentru instalatiile de mari dimensiuni este faptul ca investitia se poate desfasura treptat.

 

Timp de amortizare scazut datorita economiei in functionare

RoofVent echipament de ventilatie
Echipament de ventilatie RoofVent

Spre deosebire de unitatile centralizate de tratare a aerului, unitatile descentralizate functioneaza fara tubulatura de introducere si evacuare aer. Nu numai o proiectare mai simpla ci si o completare ulterioara este posibila. Costurile de instalare sunt reduse. Instalarea este simpla iar echipamentele sunt precablate. In plus Air-Injector-ul asigura o distributie optima cu un debit redus de aer. Toate acestea ducand la un cost al investitiei redus.

Dar o economie importanta reiese si din functionarea ulterioara. Dupa cum se stie investitia initiala reprezinta aproximativ 30% din totalul cheltuielilor de pe toata durata de viata a sistemului. In aceasta idee proprietarii vor investii in sisteme de calitate superioara stiind ca ulterior cheltuielile vor fii mult diminuate aducand in final profit afacerii. Raspunsul este simplu si se numeste recuperare de caldura. Caldura din aerul evacuat  este cedata aerului proaspat necesar. Astfel sistemul va functiona automat catre un consum minim de energie.

Unitatile RoofVent incalzesc si racesc aerul viciat utilizand schimbatoare de caldura integrate, economisind energie prin recuperarea caldurii sau operare aer mixt. Pot fi echipate chiar cu o unitate descentralizata de producere aer cald sau rece.

Sistemele de climatizare. Solutia finala?

Oriunde in hale de expozitii, centre sportive, centre comerciale, hale industriale sau depozite sunt diferite cerinte ce pot fi satisfacute de sistemul descentralizat. Adaptabilitatea unitatilor precum si calitatea garantata inseamna pentru manager sau proprietar un cost redus pe termen lung si totodata o solutie eficienta. Conceptual este foarte bine evaluat nu doar de consultanti si proiectanti ci si de producatori. Asta inseamna ca expertizele tehnice si inovatiile vor continua sa apara pe piata – iar acest lucru vine in sprijinul tuturor.

Sistemele de climatizare de la Hoval, sunt foarte eficiente in ceea ce priveste economisirea energiei. Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul nostru www.hoval.ro sau ne puteti contacta folosind datele de contact de pe site.

 

2061 views

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 4 =

I accept the Privacy Policy

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail