Articol

Sisteme de climatizare descentralizate

Fabrici, depozite, hipermarketuri si alte spatii mari – o provocare continua pentru sistemele de climatizare

Exista doua teorii diferite referitoare la problemele echipamentelor ce deservesc spatiile largi. Prima este desigur cauzata de marimea spatiului, sistemele conventionale fiind destinate unor spatii mai mici. A doua problema vine cu specificul si varietatea spatiului in cauza. Un hipermarket va avea intotdeauna alte cerinte de la sistemul de climatizare decat un depozit de medicamente, un spatiu expozitional prezinta alte nevoi decat o hala de productie. In completare, destinatia initiala a spatiului se poate schimba de mai multe ori pe toata durata existentei. Unde se produc azi suruburi poate in viitor se vor desfasura activitati culturale. Producatorii echipamentelor de climatizare incearca sa satisfaca toate aceste nevoi.

hale_de_productie                                 Fig. 1: Spatiile largi aduc solicitari mari echipamentelor ce deservesc cladirea

Optiuni pentru sistem centralizat sau descentralizat

In faza alegerii solutiei este foarte important sa supunem atentiei diferentele dintre sisteme. Exista optiunea pentru sistem centralizat si optiunea pentru sistem descentralizat. Solutia centralizata implica tratarea aerului cu un singur echipament cu dimensiuni mari si distributia lui prin tubulatura. Sistemul descentralizat presupune instalarea mai multor unitati independente in interiorul spatiului de climatizat. La inceput sistemul de ventilatie descentralizat se folosea in mare masura doar in spatiile industriale dar mai apoi datorita tehnologiei din ce in ce mai avansate acesta se foloseste si in show-room-uri, supermarketuri si in alte spatii cu comfort sporit.

Exemplu: exhaustarea aerului cu vapori de ulei

Un alt motiv solid ce vine in sprijinul alegerii sistemului descentralizat este adaptabilitatea excelenta a unitatilor. De exemplu in industrie apar mereu probleme datorate contaminarii aerului cu vapori de ulei. Extragerea uleiului din aerul evacuat este de obicei insuficienta in cazul echipamentelor standard, iar durata de viata a filtrelor este mult diminuata. Folosind solutii nepotrivite, uleiul va curge din echipament in spatiul de lucru sau va fii evacuat odata cu aerul. In aceasta situatie echipamentele vor devenii foarte murdare. Pentru a rezolva aceasta problema Hoval vine cu o solutie: unitatea standard este echipata cu filtre in 2 stadii, partile expuse sunt protejate si acoperite iar etansarile sunt inlocuite cu materiale rezistente la ulei. Ce se intampla cu uleiul? Uleiul condensat va fii filtrat si separat in interiorul echipamentului si evacuat prin drenajul prevazut.

topventO atmosfera placuta ajuta vanzarile

Cerinte particularizate se intalnesc in fiecare spatiu. Clientii din spatiile comerciale sau supermarketuri sunt deranjati de curentii de aer mari sau zgomot, provenite de la echipamentele de ventilatie in timpul cumparaturilor. Cu o izolatie fonica speciala a echipamentelor, Hoval garanteaza reducerea zgomotului. Deasemenea viteza aerului este controlata. Distributia aerului se face automat intre verical si orizontal la diferite temperaturi de lucru fara a crea discomfort. Astfel clientii vor sta mai mult timp in magazin si vor cumpara mai mult.

Alaturi va prezentam un exemplu de echipament de climatizare cu distribuitor de aer automatizat, fara curenti de aer.

De la inceput te gandesti la montaj si mentenanta.

Durata si modul de instalare impreuna cu asigurarea mentenantei trebuie avuta in vedere de la inceput. Intreruperi sau perturbari ale activitati de baza din incinta nu sunt dorite. Acesta este inca un motiv pentru a alege sistemul descentralizat cu montaj pe acoperis. Prin instalarea sistemului de ventilatie pe acoperis, nu se ocupa spatiu de lucru marindu-se astfel suprafata utila rezervata activitatii principale. Instalarea este simpla si rapida. In spatiile cu mai multe unitati, pentru schimbarea filtrelor sau alte interventii, se opreste numai echipamentul in cauza, celelalte unitati functionand in continuare pentru asigurarea coditiilor de lucru necesare.

roofvent_dupa_instalareLucrarile de mentenanta in cazul sistemului descentralizat se pot face in timpul normal de lucru.

Flexibilitatea este garantata pe toata durata de viata a cladirii: fiecare unitate deserveste un spatiu desemnat. Astfel in interiorul unui spatiu larg putem intalni cerinte diferite: tip de functionare diferit (aer proaspat / recirculare), temperatura interioara si durata de functionare. Un alt atu in cazul sistemului descentralizat pentru instalatiile de mari dimensiuni investitia se poate desfasura treptat.

Timp de amortizare scazut datorita economiei in functionare

Spre deosebire de unitatile centralizate de tratare a aerului, unitatile descentralizate functioneaza fara tubulatura de introducere si evacuare aer. Nu numai o proiectare mai simpla ci si o completare ulterioara este posibila. roofventCosturile de instalare sunt reduse. Instalarea este simpla iar echipamentele sunt precablate. In plus Air-Injector-ul asigura o distributie optima cu un debit redus de aer. Toate acestea ducand la un cost al investitiei redus.

Dar o economie importanta reiese si din functionarea ulterioara. Dupa cum se stie investitia initiala reprezinta aproximativ 30% din totalul cheltuielilor de pe toata durata de viata a sistemului. In aceasta idee proprietarii vor investii in sisteme de calitate superioara stiind ca ulterior cheltuielile vor fii mult diminuate aducand in final profit afacerii. Raspunsul este simplu si se numeste recuperare de caldura. Caldura din aerul evacuat este cedata aerului proaspat necesar.

Astfel sistemul va functiona automat catre un consum minim de energie.

Solutia finala.

Oriunde in hale de expozitii, centre sportive, centre comerciale, hale industriale sau depozite sunt diferite cerinte ce pot fi satisfacute de sistemul descentralizat. Adaptabilitatea unitatilor precum si calitatea garantata inseamna pentru manager sau proprietar un cost redus pe termen lung si totodata o solutie eficienta. Conceptual este foarte bine vazuta nu doar de consultanti si proiectanti ci si de producatori. Asta inseamna ca expertizele tehnice si inovatiile vor continua sa apara in piata – iar acest lucru vine in sprijinul tuturor.

Mai jos va prezentam doua exemple de sisteme descentralizate pentru spatii de depozitare, respectiv sali de sport.

sistem_descentralizat_sala_sport

 

 

 

Exemplu sistem descentralizat ce deserveste o sala de sport.

sistem_descentralizat_depozit

 

 

 

 

Exemplu de sistem pentru depozite.

 

 

 

 

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul nostru www.hoval.ro sau ne puteti contacta folosind datele de contact de pe site.

 

654 views

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four − 4 =

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail