Articol

Internetul tuturor lucrurilor

Internetul tuturor lucrurilor – interviu cu profesorul Elgar Fleisch

Toata lumea vorbeste despre “Internetul tuturor lucrurilor” (Internet of Things – IoT), dar stim cu adevarat ce inseamna acest lucru si putem intui ce efect va avea asupra industriei HVAC?

 

Am efectuat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu specialistul nostru, profesorul Elgar Fleisch, pentru a raspunde intrebarilor puse de toata lumea despre mult discutat subiect „internetul tuturor lucrurilor”.

Internetul tuturor lucrurilor - prof. Elgar Fleisch
Internetul tuturor lucrurilor – prof. Elgar Fleisch

In acest moment, “Internetul tuturor lucrurilor” pare sa fie prezent peste tot unde citim. Insa, ce inseamna aceasta notiune de fapt?

“Internetul tuturor lucrurilor” este un concept care arata cum orice obiect sau spatiu poate deveni parte a internetului. In acest caz, nu doar oamenii comunica intre ei pe internet prin intermediul laptop-urilor, ipad-urilor sau telefoanelor mobile, dar si cu obiectele de orice fel. De exemplu, usa de la balcon poate folosi un canal ieftin si usor, pentru a comunica sistemului de aer conditionat ca ea este deschisa, lumina LED ar putea detecta prezenta unei persoane in camera (oferind un sistem de alarma ce poate fi utilizat de oricine) sau maslinul poate trimite un semnal sistemului de irigare spunand ca are nevoie de mai multa apa.

In opinia dvs., este compania Hoval suficient de pregatita pentru aceasta provocare?

Nu numai ca Hoval se concentreaza puternic asupra clientilor si a solutiilor, de asemenea este un entuziast al tehnologiei. Aceasta explica de ce firma Hoval este pregatita pentru “Internetul tuturor lucrurilor” si este una din companiile clasate in topul acestei actiuni.

Este internetul tuturor lucrurilor deja o realitate in unele domenii?

“Internetul tuturor lucrurilor” va juca un rol foarte important in oricare industrie si pentru oricare produse de calitate. Locurile in care este cel mai evident, sunt Facebook si Twitter. Acestea faciliteaza comunicarea intre lucruri – si de obicei intr-o maniera wireless. As vrea sa mai adaug ca, “Internetul tuturor lucrurilor” este descris cel mai bine drept o evolutie. El nu va cauza o revolutie – doar in cazul in care nu ramaneti in urma.

Clientii de astazi sunt uneori sceptici in privinta conexiunii online a sistemelor de incalzire. Ce credeti despre acest lucru?

Nu ma ingrijoreaza acest aspect. In primul rand, eu consider ca fiecare client trebuie sa dispuna de liber arbitru. In cel de al doilea rand, am observat de atatea ori cum solutiile care aduc beneficii mari clientilor sunt dorite de catre publicul larg. Daca un sistem de incalzire cu o conexiune sigura la internet poate economisi bani si energie si in acelasi timp sa ofere un mod mai usor de a controla sistemul de incalzire, atunci acest sistem se va gasi pretutindeni.

Care este semnificatia “Internetului tuturor lucrurilor” pentru industria HVAC?

Complexitatea sistemelor HVAC moderne creste rapid, pe masura modificarii tendintelor  in ceea ce priveste producerea, recuperarea, depozitarea si livrarea energiei. Situatia ii poate coplesi usor pe utilizatori sau pe instalatori in aceeasi masura. “Internetul tuturor lucrurilor” ofera un mod usor si eficient din punct de vedere al costurilor pentru a controla aceste sisteme foarte eficient, cu un grad mare de precizie.

Prof. Dr. Elgar Fleisch
Director of the Institute of Technology Management (University of St. Gallen)
Professor of Technology Management (ITEM-HSG)
Professor of Information Management (ETH Zürich)

 

324 views

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail