Articol

Eficiență energetică ridicată folosind unități de cogenerare

Triesen
Vedere panoramică Triesen

Un nivel ridicat de eficiență energetică a fost întotdeuna unul din elementele pe care Hoval și-a concentrat atenția în mod susținut de-a lungul timpului. În Triesen, în apropierea sediului Hoval, două centrale termoelectrice combinate furnizează electricitate și căldură: cu un nivel ridicat de eficiență energetică garantat. Este o dovadă a expertizei Hoval în cogenerarea de căldură și energie și un pic de efect Eureka.

La suprafață totul arată la fel ca întotdeauna: clădirile școlare din Triesen, grădinița adiacentă, piscinele interioare, clădirile administrative, pub-ul, centrul de îngrijire, cât și cele 6 cladiri de apartamente de vis-a-vis. Nimic nu s-a schimbat la exterior.

Și totuși: Michael Baumgärtner se referă la o „combinație ingenioasă” pe mobilul său. Seful departamentului de furnizare energie termica / energii regenerabile al furnizorului LGV din Liechtenstein este deseori în deplasare, călătorind prin țară. Combinația ingenioasă? Generarea simultană atât a căldurii cât și a electricității din gaz natural sau biogaz cu o instalație combinată de energie termică și electrică.

Soluția completă

“O soluție extrem de interesantă atât în ceea ce privește energia, cât și economia”, continuă Michael Baumgärtner. „În timpul iernii, când există mai puțină electricitate produsă din hidroenergie și energie solară, centralele termice și electrice combinate continuă să fie neafectate și furnizează electricitate și căldură. Cogenerarea căldurii și a energiei electrice poate umple în acest fel golurile de electricitate. Alte sisteme și metode ar consuma mai multă energie, iar eficiența totală ar fi mai mică, fără a menționa pierderile de conductie electrica.”

Eficiență energetică
Sistem de cogenerare (stânga) și pompă de căldura Thermalia (dreapta)

Costurile totale

Complexul de clădiri din Triesen, care pare neschimbat din exterior, tocmai a fost echipat cu două Hoval PowerBloc. Michael Baumgärtner comentează: Un pas uriaș! Tehnologia a venit în salturi în ultimii douăzeci de ani. „Pentru a selecta produsele potrivite și furnizorul ideal, el a analizat mai mult decât costurile de achiziție, a luat în considerare și costurile de exploatare, inclusiv serviciile și întreținerea. Eficiența energetică și eficiența totală, calitatea și datele de livrare au fost factorii cei mai importanți în decizie.

Sfaturi esențiale

Michael Baumgärtner a fost sfătuit de Michel Fux, Manager Tehnic de Proiectare pentru Tehnologia Sistemelor la Hoval Elveția. „Am putut face apel la cunoștințele sale vaste ori de câte ori am avut nevoie“,spune Michael Baum- Gärtner. „Având un singur partener de contact pentru tot ceea ce am avut nevoie mi-a făcut munca mult mai ușoara.”

Momentul adevărului

A existat un singur moment mai tensionat cand a trebuit sa ne tinem respiratia: cand au ajuns cele doua unitati  combinate de generare a energiei electrice si termice, cea mai mare dintre cele doua abia a reusit sa treaca in centrala. Exista un spatiu doar de dimensiunea unui deget intre unitate si perete. Oricum, acest lucru nu s-a datorat norocului, ci proiectarii si instalarii profesioniste executate de catre Hoval.

Pompa de căldură

Pompă de căldură Thermalia

Al doilea pas a fost de a dota cele două PowerBloc – uri cu o pompă de căldură Hoval Thermalia®, ceea ce ridică aporturile de căldură ale motorului cu ardere la un nivel de temperatură mai ridicat. Pentru a crește din nou gradul de eficiență energetică, căldura este de asemenea recuperată din gazele reziduale. Michael Baumgärtner se așteaptă ca eficiența totală să fie de minimum 95% – o valoare ridicată în comparație cu alte centrale termoelectrice și centrale electrice combinate.

Efectul de economisire

Un sistem pilot? Un exemplu remarcabil pentru proiecte viitoare? „Categoric”, afirmă Michael Baumgärtner. „Absolut”, confirmă și Urs Westreicher. El este șeful departamentului de termoficare / CHP de produse la sediul Hoval din Vaduz. „Castiga o putere optimă a energiei electrice și a căldurii în raport cu consumul de gaz, iar surplusul de energie electrică este alimentat în rețea.”

931 views

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =

I accept the Privacy Policy

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail