Articol

Cazan în condensatie sau clasic?

In jurul nostru se discuta tot mai mult de cazanele in condensatie. Dar de ce sa elegem un cazan in condensatie si nu unul conventional?

Decizia de a achizitiona un cazan in condensatie sau un cazan normal este influentata de instalatori, proiectanti, cat si de experienta prietenilor si familiei, forumurilor, reclamelor de la televizor, radio, internet, s.a.m.d. Totodata este necesar sa luam in considerare costul investitiei si costurile cu energia. Raportul calitate-pret este unul foarte important, dar si eficienta. De foarte multe ori achizitionam un cazan conventional deoarece pretul este mai mic. Este necesar sa luam in considerare si durata de viata a produsului ales, costurile ulterioare cu energia consumata si cu intretinerea echipamentului.

Cazan in condensatie UltraGas
Cazan in condensatie UltraGas

Dar care sunt diferentele intre cazanele in condensatie si cele conventionale?

  • Eficienta energetica a cazanelor in condensatie: cazanele clasice au un randament de pana la 94% in timp ce cazanele in condensatie ajung si la o eficienta de 109%. Aceasta diferenta de eficienta provine de la tehnologia condensatiei care permite recuperarea caldurii din condens. Bineinteles, aceste valori sunt obtinute in cazul utilizarii cazanelor in anumite conditii. Totodata, se recupereaza o parte din caldura care este evacuata pe cos in cazul cazanului conventional. Acest lucru se realizeaza prin racirea fumului eliminat pe cos.
  • Consum redus de gaz: centrala in condensatie consuma cu aproximativ 20-35% mai putin decat una conventionala. Aceste valori sunt influentate de anumite conditii: existenta unui termostat de reglare a temperaturii, folosirea unor programe presetate, izolatia cladirii, rutina zilnica a utilizatorului. Producatorii isi concentreaza atentia spre dezvoltarea unor sisteme de control care permit verificarea si modificarea temperaturii cu ajutorul telefoanelor mobile prin intermediul internetului. Cu ajutorul acestora, se pot utiliza programe de lucru predefinite, temperatura poate fi modificata automat in functie de obiceiurile utilizatorului sau a vremii.
  • Tehnologie inovatoare: cazanele in condensatie sunt cazane de ultima generatie, iar producatorii isi concentreaza atentia spre imbunatatirea permanenta a acestora.
  • Durata de viata: producatorii estimeaza o durata de viata de 20 de ani pentru cazanele in condensatie, fata de 10 ani in cazul celor conventionale.
  • Protejarea mediului: printr-un consum mai redus de gaze in cazul tehnologiei condensatiei se contribuie la protejarea mediul inconjurator.
  • Calitate: calitatea cazanelor creste semnificativ datorita tehnologiei condensatiei, producatorii dezvolta proiecte de cercetare pentru a veni intotdeauna cu ceva nou.
  • Atractivitate: designul cazanelor in condensatie este mult mai atractiv. Au de asemenea sisteme de reglare si control mult mai inteligente si usor de utilizat.

Si ca o concluzie, pentru a raspunde la intrebarea noastra: Cazan in condensatie sau clasic?

 

Raspunsul este: Cazan in condensatie, deoarece reprezinta varful de lance in ceea ce priveste tehnologia de incalzire, este mult mai ecologic, creeaza economii de energie, poate fi utilizat pentru orice tip de sistem (in pardoseala sau cu radiatoare), durata de viata este mai mare, iar eficienta energetica ridicata.

De asemenea, trebuie sa tinem cont de normativele Directivei ErP, aparuta ca urmare a obiectivelor Uniunii Europene privind protectia mediului, ce au intrat in vigoare incepand cu septembrie 2015. Asta inseamna ca doar cazanele in condensatie sunt conforme cu reglementarile acestei directive. Dar nu este suficient ca un cazan sa utilizeze tehnologia condensatiei, trebuie avuta in vedere si clasa de eficienta energetica.

Hoval a initiat cercetarile privind tehnica de ardere in condensatie inca din anul 1984, iar rezultatul s-a vazut prin schimbatorul de caldura Hoval aluFer®. Eficienta energetica, economia de costuri si durata de viata indelungata sunt numai cateva dintre avantajele unei intregi generatii de sisteme cu arzatoare in condensatie care au intrat pentru prima data in productia de serie in anul 1994.

Astazi tehnologia condensatiei este reprezentata cu succes de varful de lance al cazanelor Hoval: UltraGas. Acesta este un cazan de pardoseala in condensatie de mare eficienta (de pana la 109%), avand o gama de puteri in intervalul 15 – 2000 kW si cu clasa energetica “A” (gama de puteri 15-70 kW). Cazanul in condensatie UltraGas vine echipat cu sistemul de control TopTronicE, care permite reglarea temperaturii in functie de programele predefinite. De asemenea, se pot primi alerte pe email in cazul aparitiei unor avarii. Totul este posibil simplu si rapid, cu ajutorul unei conexiuni la internet.

 

 

1293 views

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × three =

I accept the Privacy Policy

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail